­

Balansventilatie

Balansventilatie zorgt voor gezonde schone lucht in huis, mits het goed is aangelegd en u regelmatig onderhoud laat uitvoeren.

Balansventilatie heet zo omdat dit ventilatiesysteem evenveel lucht aan- als afvoert.
Meestal zit er ook een WarmteTerugWin-unit (WTW) in: die warmt koude lucht van buiten op met warmte afkomstig uit de afgevoerde lucht. Dat maakt balansventilatie het energiezuinigste ventilatiesysteem.

Ventilatie is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis.
Balansventilatie biedt dat, maar vereist goed gebruik en onderhoud van onder andere de filters.
Bij achterstallig onderhoud kunnen gezondheidsproblemen ontstaan doordat de luchtverversing afneemt en de vuile filters schimmel en bacteriën uw huis in blazen.

 

Warmteterugwinning 
Warmte van vervuilde, afgevoerde lucht die gebruikt wordt voor het opwarmen van nieuwe, verse lucht  die naar binnen wordt geblazen: dat is warmteterugwinning. Wel zo slim, want door deze ‘gerecyclede’ warmte gaat er bijna geen energie verloren. Geleiding zorgt er voor dat de in- en uitgaande lucht niet met elkaar vermengen. Het gebeurt allemaal in het hart van het balansventilatiesysteem. Deze ventilatie-unit is meestal gemonteerd op de bovenste verdieping van je huis of in de technische ruimte.
Altijd voldoende verse lucht
Steeds meer woningen beschikken tegenwoordig, net als centrale verwarming, ook standaard over een balansventilatiesysteem. Het systeem houdt optimaal rekening met je natuurlijke behoefte aan voldoende verse lucht. Via ventilatieventielen in het plafond wordt schone, verse lucht in de woonkamer en slaapkamers aangevoerd. Tegelijk wordt gebruikte, ‘vuile’ lucht via apart gescheiden luchtkanalen afgezogen in keuken, toilet en douche. Zo komt er net zoveel lucht in je woning als eruit gaat en beschik je altijd over voldoende schone lucht.
Flinke energiebesparing
Balansventilatie is een innoverende, moderne techniek om het klimaat in huis vitaal en comfortabel te houden. Net zoals centrale verwarming dat vroeger was. Volgens de energieprestatie-eisen van de overheid (de zogenoemde EPC-eisen) is mechanische ventilatie zelfs verplicht in elke nieuwe woning. Bij balansventilatie werken centrale verwarming en ventilatie prima samen. Met de juiste balansventilatie gebruik je de centrale verwarming aanzienlijk minder. Omdat uitgaande warme lucht gebruikt wordt om de verse lucht van buiten te verwarmen. En dat scheelt flink in de energiekosten.
 
 

Bel voor een afspraak 045-5354999

 

­