­

Wat is een warmtepomp?

Beter zou je kunnen vragen: hoe werkt een warmtepomp? Een warmtepomp zet warmte van buiten om in warmte voor in huis. Dat kan zijn warmte uit de lucht, water of de bodem. In de warmtepomp zit een vloeistof die al bij zeer lage temperatuur (tot -20 graden) verdampt. De warmte van buiten zet deze vloeistof om in gas. Dit gebeurt in de verdamper. Een compressor perst deze damp samen waardoor de temperatuur van de damp stijgt. Deze hete damp gaat door een warmtewisselaar aan de andere kant van de warmtepomp en geeft daar zijn warmte af aan het koude water uit de cv-installatie. Door het afgeven van warmte en het verlagen van de druk wordt de damp weer vloeistof en kan het hele proces weer opnieuw beginnen.

 

Is een (hybride) warmtepomp geschikt voor mijn huis?

Voor een warmtepomp is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is en dat er lage temperatuur afgiftesystemen aanwezig zijn. Denk dan aan vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Is dat niet het geval, kies dan bijvoorbeeld voor een hybride systeem. Een cv-ketel levert namelijk warmwater tot wel 85 graden en doet dit snel. Een warmtepomp haalt maximaal 55 graden en heeft een aanlooptijd nodig om op temperatuur te komen. Een warmtepomp wordt daarom altijd gecombineerd met een boiler of buffervat voor warm water. Bij sommige warmtepompen, zoals de Neptuna en Eria Tower, is het boilervat zelfs ingebouwd.

Zonder goede isolatie is er teveel warmteverlies. Hiermee daalt niet alleen het rendement van de warmtepomp, maar krijg je ook je huis niet goed warm. Je ziet dan ook dat warmtepompen voornamelijk worden toegepast in nieuwbouw woningen waarin de prestaties van de warmtepomp optimaal zijn afgestemd op de isolatie, het volume en de ventilatie van de woning.

 

 

 

Bel voor een afspraak 045-5354999

 

­